Literair Café Helden

Literair Café Helden
Literair Café Helden

Het Literair Café Helden

Het Literair Café Helden was een kleine, gedreven organisatie, die werd opgericht in 1986 van uit de Gaku, de gemeentelijke adviesgroep cultuur, op een initiatief van Pierre Wilms.

Het organiseerde bijeenkomsten in de gemeente Helden voor kinderen en volwassenen die konden genieten van literaire verhalen, gedichten en livemuziek. Tijdens die bijeenkomsten vertelden schrijvers over hun werk en de resultaten ervan. Die schrijvers kwamen uit het hele land en Vlaanderen, maar er werden ook bijeenkomsten met regionale auteurs (ook in het dialect) en kinderen gehouden.

Veel werkte het Literair Café Helden samen met het Bouwens om de jeugd warm te laten lopen voor een mooi, goed verhaal. Ook werden goed bezochte bijeenkomsten gehouden waarop Pierre Wilms gedichten declameerde en van een (humoristische) toelichting voorzag.

De bijeenkomsten gingen door tot 2014, toen de belangstelling ervoor zo ver terugliep dat verder gaan geen optie meer was en de stichting werd opgeheven.
Vermeldenswaard is verder dat het een kaartspel in 1990 uitbracht waarop foto’s stonden van veel gebouwen in de gemeente Helden, die later vaak gesloopt werden. Door de opbrengst van het kaartspel kon jarenlang de entreeprijs van de Literaire bijeenkomsten laag gehouden worden.

Op PeelenMaasnet onder deelnemer  Literair Café Helden vindt u van bijna elke bijeenkomsten het programma en foto’s.

Contactpersoon:
Ton Leenders
amlleenders@gmail.com