Genealogie links
RooyNet
RooyNet is een erfgoednet binnen de gemeente Venray en is een samenwerkingsverband tussen het Historisch Platform Venray, het Venrays Museum, het gemeentearchief Venray en de bibliotheek Venray.
Via een zoekfunctie zijn hier de gedigitaliseerde akten van de, burgerlijke stand, kerkregisters, bevolkingsregisters, schepenakten en notariële akten van de voormalige gemeenten Blitterswijck, Broekhuizen, Geijsteren, Meerlo, Oirlo, Swolgen, Venray en Wanssum te vinden. Behalve het bovengenoemde kan men onder andere ook op de site terecht voor het doorzoeken van lokaal uitgegeven (week-)kranten, fotomateriaal en een bidprentjesverzamelingen.
Regionaal Historisch Centrum Limburg
of rechtstreeks naar personen zoeken in
http://www.archieven.nl/mi/1540/?mivast=1540&mizig=100&miadt=38&milang=nl&miview=tbl
Door gebruik te maken van de zoekfunctie kan men de geïndexeerde akten uit de burgerlijke stand en de memories van successie uit de provincie Limburg doorzoeken. De akten zelf zijn niet digitaal beschikbaar.
Brabants Historisch Informatie Centrum
https://www.bhic.nl/stamboomonderzoek
De uitgebreide zoekfunctie stelt in staat de geïndexeerde akten uit de kerkregisters, burgerlijke stand, memories van successie en diverse andere bronnen uit de provincie Noord-Brabant te doorzoeken. De akten zelf zijn niet digitaal beschikbaar. Het is een lopend project, dus niet alle bronnen zijn al volledig ontsloten, maar het is al behoorlijk op weg. Op de site is informatie te vinden over de stand van zaken en over wat wel en niet wordt gedigitaliseerd.
Zoekjestamboom.nl
Zoekjestamboom.nl is een initiatief van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Via een zoekfunctie kan men de geïndexeerde akten uit de kerkregisters, burgerlijke stand en het bevolkingsregister uit de regio Eindhoven doorzoeken. De akten zelf zijn ook digitaal beschikbaar. Op de site is informatie te vinden over wat er beschikbaar is van welke gemeenten.
West-Brabantsarchief
Ook hier is een zoekfunctie aanwezig die je helpt de gedigitaliseerde akten uit de kerkregisters, burgerlijke stand, bevolkingsregisters, schepenakten en notariële akten van de gemeenten Bergen op Zoom, Etten- Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert te doorzoeken. Er is nog veel meer te vinden. Kijk daarvoor naar hun digitale bronnenoverzicht.
Archieven.nl
https://www.archieven.nl/nl/zoeken?miadt=0&mizig=310&miref=faon
Via een zoekfunctie kan men geïndexeerde akten uit onder andere burgerlijke stand uit Nederland doorzoeken. De akten zelf zijn meestal niet digitaal beschikbaar en de dekking voor heel Nederland is beperkt.
Alle Limburgers
Drie miljoen aktes uit Nederlands Limburg en enkele aangrenzende plaatsen in België en Duitsland. Zoeken in de database kan met behulp van de zoekfunctie. Vervolgens kan het gezochte worden opgevraagd in de vorm van tekst. Dit kan gratis. Wil men ook toegang tot de scans dan kan een abonnement tegen betaling genomen worden.
NB: de database is niet volledig dekkend, per plaats kunnen registers ontbreken.
Land van Kessel
http://landvankessel.nl/Geneaolgie/Lijst%20dorpen%20en%20gemeenten.htm
Website van de stichting Historische Werkgroep Land van Kessel. Diverse genealogische bronnen betreffende het Land van Kessel (dit bestreek de huidige gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas) en omgeving.
Genbronnen
Een particuliere website met genealogische bronnen uit voornamelijk Noord-Limburg en omgeving. Te vinden zijn onder andere transcripties van kerkregisters en overzichten van huwelijksdispensaties.
Familysearch.org
Een gigantische database van genealogische bronnen opgezet door het Amerikaanse ‘Church of Jesus Christ of Latter-day Saints’ (bij ons bekender als de Mormonen). Verfilmingen van doop-, trouw- en begraafregisters, burgerlijke stand, bevolkingsregisters, militaire stamboeken uit Nederland, maar ook uit België en de rest van de wereld. Steeds meer films worden online ter beschikking gesteld. Eenmalig een gratis account aanmaken en men krijgt toegang. Vergt wel enig zoekwerk om uiteindelijk het gewenste te vinden.
NB: zoekakten.nl gebruikte dezelfde bronnen, maar maakte het zoeken in de films eenvoudiger door te rubriceren en te indexeren.
Wie Was Wie
Toegang met zoekfunctie op de geïndexeerde gegevens van de burgerlijke stand uit heel Nederland.
Vroeger gratis, tegenwoordig in beheer en eigendom van het CBG (Centraal Bureau voor Genealogie). Simpele zoekfunctie is nog gratis, maar heeft forse beperkingen. Alternatief is een abonnement tegen betaling.
Centraal Bureau voor Genealogie (CBG)
Zoekfunctie door databases van diverse bronnen. Ook is hier de Nederlandse Familienamen Bank van het Meertens Instituut te vinden. Aan bepaalde functies zijn kosten verbonden.
Open Archieven
Doorzoek de genealogische gegevens van Nederlandse en Belgische archieven. Het doel van Open Archieven is om de genealogische gegevens van open archieven doorzoekbaar te maken en te presenteren. De op deze site verstrekte informatie is aangeleverd door (amateur-)genealogen en open archieven. Klik op de link ‘inhoud van Open Archieven’ op de homepage van de site om te zien wat er beschikbaar is.
Homepage André Dumont
http://home.planet.nl/~dumon002/woordenboek/alfa.html
Een particuliere website met een verzameling van woorden en begrippen die voorkomen in kerkregisters en andere genealogische bronnen.
Delpher
Website ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek met ruim 60 miljoen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Zoek in de gigantische database met behulp van de zoekfunctie.
Mensenlinq
Mensenlinq is de enige site die nieuwsberichten rond de dood brengt, samen met de gepubliceerde overlijdensberichten uit de aangesloten printpublicaties en de door bezoekers geplaatste condoleanceregisters. Ook de redactionele samenwerking met aangesloten titels en kranten is uniek. Vaak starten mensen met een onderzoek vanuit hun eigen generatie of de generatie van hun ouders. Steeds meer mensen weten niet wie hun directe familieleden zijn. Mensenlinq.nl kan dan een uitkomst zijn. Op deze website staan overlijdensberichten die gepubliceerd zijn. Als ze de gegevens van hun directe familieleden niet hebben en ook niet kunnen vinden via bovengenoemde website, dan kan men het beste te rade gaan bij de vakspecialisten van burgerzaken van de gemeente waar ze zelf of hun ouders geboren zijn.
Genealogie Online
http://www.genealogieonline.nl
Een site waarop u uw stamboom online kunt publiceren, maar ook waar u reeds gepubliceerde stambomen kunt doorzoeken op familienamen. Er zijn meer van dit soort stamboomfora. Maar pas op: het wemelt van de fouten in de gepubliceerde stambomen. Trek altijd de gevonden gegevens na. Kan dat niet omdat de bron niet genoemd wordt, dan is het per definitie twijfelachtig.
Online familieberichten
http://www.online–familieberichten.nl
Dit project heeft als doel het beschikbaar stellen van informatie over familieberichten die o.a. in de landelijke kranten en regionale bladen gestaan hebben. Hier kunt u een keuze maken uit ruim 2 miljoen geboorte-, huwelijks- en overlijdensadvertenties, bidprentjes, rouwbrieven, enz. De doelgroep is de genealogisch onderzoeker. Het gebruik is gratis. Er wordt dagelijks aan de site gewerkt door een team van vrijwilligers.
Graftombe
Het doel van graftombe is zoveel mogelijk begraafplaatsen en kerkhoven in Nederland te digitaliseren en deze op internet gratis beschikbaar te stellen voor genealogen en andere belangstellenden. Alleen personen die de laatste 10 jaar zijn overleden zijn niet zichtbaar op de site. Volle functionaliteit krijgt men pas na registratie via het aanmaken van een (gratis) account.
Online begraafplaatsen
http://www.online–begraafplaatsen.nl
Het project ‘Online Begraafplaatsen’ heeft als doel het gratis beschikbaar stellen van begraafplaatsinformatie. De doelgroep is enerzijds de genealogisch onderzoeker en anderzijds de geïnteresseerde familieleden. Volle functionaliteit krijgt men ook hier pas na registratie via het aanmaken van een (gratis) account.
Verhohlen
http://home.kpn.nl/~ferwerd/verhohlen/index.htm
Een particuliere website met indexen (geen scans) van genealogische bronnen uit de Duitse grensstreek. Er zijn gegevens te vinden betreffende de volgende dorpen Keppeln, Pfalzdorf, Neulouisendorf-Kalkar, Till, Materborn, Uedem, Weeze, Aurich, Grieth, Asperden, Appeldorn en Bislich.
NB: de indexen zijn niet compleet.
Ongen.de
Datenbank für Familienforschung zwischen Rhein und Maas. Een particuliere site waar, tegen betaling, gezocht kan worden in databases met gegevens uit Kirchenbücher (kerkregisters), Personenstand (burgerlijke stand) en nog diverse andere bronnen. Voor een bronnenoverzicht zie de website zelf.
Kreisarchiv Viersen
https://www.kreis-viersen.de/de/inhalt-47/personenstandsbuecher
Scans van tienjaren tafels burgerlijke stand van diverse dorpen uit de Kreis Viersen: Amern, Amern St.
Anton, Amern St. Georg, Bracht, Breyell, Brüggen, Burgwaldniel, Elmpt, Grefrath, Hinsbeck,
Kaldenkirchen, Kempen, Kirspelwaldniel, Leuth (Sterben 1937-1960 sieheKaldenkirchen), Lobberich, Nettetal, Niederkrüchten, Oedt, Schmalbroich, Schwalmtal, St. Hubert, St. Tönis, Tönisberg, Tönisvorst, Vorst, Waldniel.
Verein für Computergenealogie
Ortsfamilienbücher van de Duitse Vereinfür Computergenealogie. Ortsfamilienbücher zijn een vorm van gezinsklappers per plaats. Veel plaatsen genoemd in de diverse Duitse Bundesländer.
Burgerlijke stand departement Le Nord
http://archivesdepartementales.lenord.fr/?id=archives_online
Hier zijn de gedigitaliseerde akten uit de burgerlijke stand van het Franse departement Le Nord (o.a. Lille) te doorzoeken. Er is geen zoekfunctie. Als hulpmiddel kunnen de ook gedigitaliseerde alfabetische 10-jaren tafels op de geboorten, huwelijken en overlijdens als ingang gebruikt worden. Tip: door te zoeken met Google of, om eens een andere te noemen, Startpage op de woorden ‘etatcivil en ligne’ en de gewenste stad in Frankrijk, zal vaak blijken dat de burgerlijke stand akten digitaal op het Internet aanwezig zijn.
Memoire des Hommes
http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/article.php?larub=202&titre=registres– matricules–de–la–garde–imperiale–et–de–l–infanterie–de–ligne
Een door het archief van de Franse krijgsmacht in het leven geroepen site waar onder andere de gescande regimentsboeken uit de Napoleontische tijd te vinden zijn. Momenteel zijn de
regimentsboeken van de infanterie regimenten en de garde regimenten in te zien. Uiteraard is de site Franstalig. Noodzakelijk is dat het legeronderdeel bekend is (bijvoorbeeld het 51e régiment d’infanterie de ligne) anders wordt het zoeken wel heel erg lastig. Er zijn geen indexen, behalve de originele alfabetische indexen (meestal te vinden achter in het regimentsboek).
Wikipedia: Bevolkingsregisters
Op Wikipedia staat een duidelijke uitleg wat bevolkingsregisters zijn. Het bevolkingsregister is een systeem van bevolkingsboekhouding waardoor inzicht ontstaat in de omvang en samenstelling van de bevolking van een land. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevolkingsregister
Digitale Charterbank Nederland
https://charterbank.huygens.knaw.nl/?mivast=3593&mizig=314&miadt=3593&miview=tbl&milang=nl
De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Zoeken kan op naam. Plaats en periode. In veel beschrijvingen is de originele spelling overgenomen. Zo wordt Baarlo ook wel vermeld als Balre, Balder en Baolder. Hetzelfde geldt voor namen van personen.
Een charter, ook wel oorkonde, is een schriftelijke weergave van afspraken, stammend uit de middeleeuwen. Het diende als bewijsstuk voor gemaakte afspraken en bleven zo bewaard, omdat zij voor latere eigenaren het bewijs van eigendom van een stuk grond of een recht vormden.
In de Charterbank zijn onder andere de volgende charters te vinden:
Schepenbank Maasbree, 1617-1801
Schepenbank Helden, 1618-1798
Schepenbank Kessel, 1573-1794
Heerlijkheid en schepenbank Meijel, 1630-1795
Huis Scheres (familie d’Olne) te Baarlo, 13e-19e eeuw\
Huis Kessel (familie van Merwijk en de Keverberg), 15e – 18e eeuw
Kessel: Heilige Maria Geboorte, 1400 – 18e eeuw
Kasteel Baarlo te Maasbree, 1369-1798 (kasteel d’Erp)
Hof van Gelder te Roermond, 1580-1794
Klooster Sint Elisabethsdal van Reguliere Kanunniken van Sint Augustinus te Nunhem, 1240-1797
Charters in de archieven van de gemeente Peel en Maas https://charterbank.huygens.knaw.nl
Kadastrale kaarten
Een collectie scans van de Kadastrale Kaarten 1811-1832 zijn te vinden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De scans van de verzamelplans, minuutplans en OAT-bladen zijn online te raadplegen via de Beeldbank van de RCE op http://bit.ly/1PkZ3gx
Stamboom Gids
Uitgebreide Internet gids op het gebied van genealogie, stamboom, familienamen en archieven. Alle stamboom relevante websites zijn gecategoriseerd en voorzien van een beschrijving. De bezoeker kan deze uitgebreide collectie doorbladeren of doorzoeken. Verder is er een overzicht met links naar Limburgse bronnen https://www.stamboomgids.nl/bronnen/regionaal/limburg/
Nederlandse Genealogische Vereniging
Belangrijke genealogische vereniging in Nederland met diverse diensten en collecties www.ngv.nl
Andre Vervuurt Helenaveen
Andre Vervuurt beheert een heel mooie historische website met focus op de plaats Helenaveen. Daarnaast heeft een uitzonderlijk mooie en rijke verzameling links samengesteld die heel nuttig zijn voor stamboomonderzoek.
https://www.andre-vervuurt.nl/links.html