Opening van het educatieve project ‘de Museum Juwelier’ in Museum Peel&Maas

5 april 2023

Opening van het educatieve project ‘de Museum Juwelier’ in Museum Peel en Maas 

 

 

HeldenOp 14, 21, 25 april en 6 mei tussen 14.30 en 16.00 uur kun je in de Plus in Helden sieraden ‘kopen’ die kinderen van KC Natuurtalent hebben gemaakt van herbestemd erfgoed. De winkel wordt gerund door kinderen van de basisschool en verhuist vervolgens na 6 mei naar het museum. De sieraden zijn niet te koop voor geld, maar voor ‘argumenten’: voor ieder sieraad moet je een aantal argumenten geven waarom je het graag wilt hebben. Kost een ring 6 argumenten? Dan moet je 6 redenen geven waarom je de ring wilt hebben. Zo kan iedereen een sieraad kopen.

Herbestemd erfgoed    
Het afgeschreven en herbestemde erfgoed, in dit geval een kapotte typemachine van zo’n 60 jaar oud, werd door kinderen van KC Natuurtalent minutieus uit elkaar gehaald en van de losse onderdelen werden ringen, oorbellen en kettingen gemaakt. Het erfgoed werd gedoneerd door Museum Peel en Maas in samenwerking met de Heemkundevereniging Helden. Veel musea in Nederland beschikken over een grote collectie (afgeschreven) gebruiksvoorwerpen. Op deze manier geven wij graag nieuwe bestemming aan erfgoed. En hoe kan dat beter dan door de nieuwe generaties.

Open Call Cultuureducatie

De Museum Juwelier is een project van Pavel van Houten in samenwerking met het museum en KC Natuurtalent (groep 5/6) en maakte onderdeel uit van de Open Call Cultuureducatie Peel & Maas. Vanaf mei is de winkel permanent in het museum te bezoeken, en kunnen kinderen (en volwassenen) ook zelf erfgoed uit elkaar halen en hier sieraden van maken.

Het project is mogelijk gemaakt door