Ontdek het Baarlo van vroeger

In het kader van het jaarthema ‘Geluk’ organiseert de Bibliotheek Maas en Peel een aantal bijzondere activiteiten, al dan niet in samenwerking met partners. Samen met Historische Werkgroep De Borcht staan in juni maar liefst 4 interessante activiteiten op het programma.

 

7 juni: Foto’s van Baarlo

De leden, Twan Beurskens en Sjaan Vaessen van Historische Werkgroep De Borcht nemen de bezoekers aan de hand van foto’s mee terug naar het Baarlo van de vorige eeuw. Zo ziet men wat er in Baarlo veranderd is, óf juist hetzelfde is gebleven.

14 juni: Blije schilderijen van Albert Neuhuys
Jan Wijnhoven gaat aan de hand van de schilderijen van Albert Neuhuys, in gesprek met de bezoekers over zijn interessante werken. De internationaal bekende schilder (1844-1914) heeft enkele zomers in Baarlo gewoond en gewerkt. Zijn dochter vond hier haar grote liefde en hun kinderen zijn hier opgegroeid.

21 juni: Toen was geluk nog heel gewoon

Vertoning van een film uit 1960 over het toenmalige leven in het dorp, die gemaakt is door Johan Adolfs. Als liefhebber van fanfaremuziek bedacht hij een speciale manier om de plaatselijke muziekkorpsen financieel te steunen, namelijk door een film over het dorp te maken. Tussen 1948 en 1970 maakte hij honderden dorpsfilms, zo ook in Baarlo op 2 juli 1960.

28 juni: Verhaaltjes en roddels uit het Baarlose kasteel

Ton van Daelen neemt bezoekers mee in een verhaal over de (on-)geluksmomenten van de familie Van Erp, de bewoners van het Baarlose kasteel in de 19e eeuw. Dit alles aan de hand van een ‘roddelboekje’ van één van de leden van de familie, een aantal brieven en zakagenda’s. Ook mensen van adel, hoe rijk ook, hadden óók zorgen, klein of groot verdriet en gelukkige momenten. Over dit onderwerp gaat deze lezing.

De 4 activiteiten vinden plaats de Bibliotheek Baarlo. Deelname is gratis. Aanmelden kan via de website van de Bibliotheek Maas en Peel: www.debibliotheekmaasenpeel.nl/activiteiten.