logo PeelenMaasNet.nl

Nieuws

Preserveren wat is dat?

Een wereld zonder digitale hulpmiddelen is ondenkbaar voor ons. Zeker in deze COVID-19 tijd.

Omdat de gemeente het deel van de geschiedenis dat zij vastlegt al tien jaar digitaal doet is het hoog tijd om na te denken over hoe dit alles goed te bewaren en beschikbaar te houden voor de toekomstige gebruikers. Ook de collectievormers in omgeving willen we graag voorzien van deskundig advies op dit gebied.

Alles goed bewaren en beschikbaar houden voor de toekomstige gebruikers heet preserveren.

De archiefmedewerkers van de gemeenten in de Regio Venlo dachten er net zo over. Samen volgden we de cursus Leren Preserveren van het Netwerk digitaal Erfgoed. Op de cursus leerden we hoe breed het speelveld is, welke specialisten en oplossingen er zijn en hoe we het preserveren van digitale informatie in onze eigen organisatie kunnen oppakken. Het was de bedoeling om de cursus te volgen in het gemeentearchief van Venlo. Daar zijn goede faciliteiten en zijn we altijd welkom. Na de eerste lesdag was dat niet meer mogelijk en moesten we passend bij deze cursus een omslag maken naar digitale lessen.

Dit lukte prima. Met dank aan onze, van oorsprong Limburgse, leraren Marcel en Frans.

De opleiding maakt van een groots en onoverzichtelijk probleem een hanteerbaar probleem. Door middel van verdere kennisdeling in de regio onder onze vakbroeders en -zusters komen we zeker tot een oplossing voor die nijpende probleem.

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Kijk dan op https://lerenpreserveren.nl.

PeelenMaasNet.nl maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae