logo PeelenMaasNet.nl

Nieuws

Lezing Holocaustherdenking en jodenvervolging

In het Kerkböske vond op zondag 26 januari een lezing plaats door Piet Gommans van Heemkundevereniging Helden en Dré Hanssen van het Streekmuseum over de Holocaust en de vervolging ven Joden, Roma en Sinti in Peel en Maas.

Piet Gommans vertelde over het ontstaan en de rol van het verzet en de geestelijkheid, de joden vervolging, de hulp van de bevolking bij het onderduiken en de slachtoffers van de oorlog met nieuw ontdekte namen en gegevens daarover  in de gemeente Peel en Maas. Dré Hanssen gaf aan de hand van foto’s een toelichting over de onthulling van het monument Levenslicht in het Huis van de Gemeente op donderdag  23 januari. Vervolgens vertoonde hij een indrukwekkende film over het concentratie en vernietigingskamp Auschwitz – Birkenau.

Tenslotte een reportagefilm  over de herdenking van de verzetsrazzia 17 mei 1944 in mei 2014 over het verraad van het verzet in Helden-Panningen door Heinrich Boere. Ten gevolge daarvan zijn 10 slachtoffers om het leven gekomen. Bij het proces in Aken in januari 2010  was er een goede samenwerking met de Duitse historicus Stephan Stracke en twee Duitse advocaten die opkwamen voor de Nederlandse slachtoffers. Zij zijn op bezoek geweest en hebben met ooggetuigen gesproken in de Moennik en het Streekmuseum in Helden. Een aantal Duitse steden willen bij de herdenking dit jaar van de bevrijding 75 jaar geleden in de komende maanden ook naaste familie van gedeporteerden en Nederlandse jeugd uitnodigen.

PeelenMaasNet.nl maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae