logo PeelenMaasNet.nl

Nieuws

WO2 in 100 Foto's

Gouverneur Theo Bovens heeft op donderdag 14 november de Limburgse aftrap voor het project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's gedaan. Doel van dit project is het komen tot een visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Een nog samen te stellen publieksjury gaat op 15 januari bij het Limburgs Museum in Venlo uit 50 foto's die symbool staan voor de Tweede Wereldoorlog in Limburg er 25 kiezen die ingezonden worden voor de nationale selectie. Deze 25 worden samengevoegd met de inzendingen uit alle  andere provincies, en hieruit worden de 100 foto's gekozen die de Tweede Wereldoorlog in Nederland het best verbeelden. Deze worden uiteindelijk op 31 maart 2020 in de ontvangsthal van het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag gepresenteerd.

De inzamelcampagne om tot die 50 Limburgse foto's te komen loopt van 15 november tot 15 december. In die periode worden particulieren, archieven en andere erfgoedorganisaties in de gelegenheid gesteld om foto's in te zenden. De Publiekscampagne gaat vandaag op 15 november van start. Dagblad De Limburger roept in de krant de lezers oproepen om nog eens in de oude familiealbums te kijken en op zoek te gaan naar foto's uit de oorlog. Die kunnen mensen inscannen of fotograferen met de smartphone en via internet uploaden naar de server van de krant: www.limburger.nl/wo2

Het project in het kort

Op 31 maart 2020 wordt in de ontvangsthal van het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag een expositie geopend met 100 iconische foto's van de Tweede Wereldoorlog. Zeg maar gerust een canon van de Tweede Wereldoorlog in beelden. Daarnaast komt in alle provincies vanaf april een reizende pop-up tentoonstelling van een provinciale selectie van 50 foto's.

Thema's

Er worden 5 deelthema's onderscheiden:

  1. Militaire strijd & bevrijding (waaronder in Limburg nadrukkelijk ook evacuatie valt)
  2. Vervolging en uitsluiting van Joden, Roma & Sinti en andersdenkenden
  3. Duitse aanwezigheid, collaboratie en aanpassing
  4. Terreur, verzet & repressie
  5. Het dagelijks leven

PeelenMaasNet.nl maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae