logo PeelenMaasNet.nl

Nieuws

‘t Nééj Mééls Woordeboe:k

‘t Nééj Mééls Woordeboek is zondag 3 november gepresenteerd door taalkundige Wim Daniëls. Het boek is een gezamenlijk project van Heemkundevereniging Medelo en de Stichting ‘Pròt mèr Mééls’. 

De redactie gevormd uit Herman Crompvoets, Piet Oomen en Jan Daems verzorgden de inhoudelijke kant. Wat de inhoud van het boek betreft is het uitgangspunt dat alle woorden die in de eerste uitgave van het Mééls Woordeboe:k uit 1991 opgenomen ook zijn opgenomen in de nieuwe uitgave. Voorafgaand aan de presentatie van ‘t Nééj Mééls Woordeboe:k kregen de groepen 6, 7 en 8 van Den Doelhof Méélse les op school. In vier lessen namen Frans Strijbos, Koen Verstappen en Jan Daems de jeugd mee in het Meijelse dialect.

Het nieuwe woordenboek is behoorlijk uitgebreid met nieuwe woorden, er staan meer dan 4.900 Meijelse woorden in. Het zijn bekende Meijelse woorden, zoals dörske en ékurke maar ook minder bekende woorden zoals garrepaap (libelle). Ook de opzet van het woordenboek is veranderd. Het Mééls Woordeboe:k uit 1991 heeft een thematische opzet op onderwerp, zoals ‘eten en drinken’, ‘taal en spraak’ en ‘woorden uit de landbouw’. Het opzoeken van woorden is daardoor wel eens lastig, want niet altijd is duidelijk in welke categorie een woord geplaatst is.  In het nieuwe woordenboek wordt dit probleem opgelost door de woorden in het woordenboek alfabetisch te rangschikken. Dat alfabetiseren gebeurt op basis van de Meijelse woorden. Het Meijelse woord wordt dus als eerste geplaatst en daarachter volgt de verklaring in het Nederlands. Terugzoeken van een Meijels woord vanuit het Nederlands wordt ook mogelijk door een register Nederlands-Meijels dat achterin het woordenboek is opgenomen. Verder staan in het woordenboek toelichtende artikelen over de geschiedenis van Meijel en de invloed daarvan op het Meijels dialect, over kenmerken van het Meijels dialect en over de spelling van het Meijels. Die spelling zal overigens gelijk zijn aan de spelling waarvoor gekozen is in de uitgave van 1991.

 Meer informatie

 

Foto's Meijel24

PeelenMaasNet.nl maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae