logo PeelenMaasNet.nl

Nieuws

De oorlog, levenslang

Begin 2018 kwam belde Jack Aldeweer het Missiehuis van de Paters Lazaristen in Panningen. Aldeweer vroeg om informatie over verzetsleider pater Lazarist Wim van der Geest. Hij was zelf als Joodse baby van een half jaar oud 

in 1943 van Amsterdam naar Brunssum gesmokkeld.

Jack's vraag werd opgepakt door pater Wiel Bellemakers die correspondentie verwerkt van confraters die als missionaris werkzaam waren in China, Brazilië, Ethiopië en Perzië.Wim van der Geest werkte als kapelaan in de St.-Vincentius-parochie in Rumpen van 27 juni 1942, totdat hij op 7 mei 1944 moest onderduiken. Als leider van het verzet speelde hij een belangrijke rol nij het onderduiken van 231 Joodse kinderen in Brunssum en omgeving. De kinderen overleefden de oorlog.  De psychische belasting was voor Wim en zijn helpers echter enorm. Na de oorlog werkte pater Van der Geest als missionaris in Brazilië. Op 17 mei 1969 overleed hij geheel onverwacht in het klooster van de Lazaristen te Wernhoutsburg, Noord-Brabant. Uit het onderzoek van Wiel Bellemakers blijkt dat pater Wim van der Geest en de andere mannen en vrouwen uit het verzet,  de rest van hun leven 'levenslang' gekregen hadden. Dit boek is een eerbetoon voor hen allen.

Auteur Wiel Bellemakers [1933] is geboren en getogen in Brunssum. Hij werd in 1957 tot priester gewijd in Panningen en studeerde aansluitend Kerkelijk Recht in Rome. Bellemakers was 40 jaar verbonden aan de Kerkelijke Rechtbank van het Aartsbisdom Utrecht en 9 jaar provinciale overste van de Nederlandse provincie van de Lazaristen.

Meer info over Wim van der Geest

                                     

                                  Pater Lazarist Wiel Bellemakers

PeelenMaasNet.nl maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae