logo PeelenMaasNet.nl

Nieuws

Beladen erfgoed

De maand september had als thema: "Beladen Erfgoed".

Vooral de duistere periode van de tweede wereldoorlog kent behoorlijk wat beladen erfgoed. Daartoe zijn kaarten en overige informatie beschikbaar gemaakt: een Kastelenroute, op de Keuperheide loert de oorlog en de kerkrazzia van 8 oktober 1944.

Op zaterdag 6 oktober 2018 vindt in Dok6 te Panningen het concert “Silent Heroes” door de slagwerkgroep Concordia plaats. Dit concert vertelt het verhaal van de kerkrazzia’s in oktober-november 1944.

In bijgaande documenten een wandelroute over de Keuperheide en een fietsroute langs de kastelen van Peel en Maas. Bij punt S aan het begin van de route ligt aan de Hoogstraat in de bocht naar Meijel de voormalige Tramhalte. Daar werden de opgepakte mannen en jongens op 8 oktober 1944  van Helenaveen, gedeeltelijk Grashoek  en Beringe verzameld en van daaruit moest men te voet naar Maasbree en vervolgens naar station Venlo.

Bij knooppunt 22 kan men eventueel afwijken van de route en oorlogs-, deportatie- en bevrijdingsmonument Everlo bezoeken. Bij knooppunten 23 en 66 waren doorbraakpunten op 17 november 1944 door de geallieerden. Zie daarbij het kaartje Frontverloop. Van knooppunt 24 tot 65 ziet men rechts de gedenksteen onderduikerskamp Bovensbos en een stukje verder een gedenkpaaltje waar 2 vliegtuigen zijn neergestort. Bij de knooppunten 56 - 55 en 57 lagen in de nabijheid in de bossen de onderduikerskampen van de Bospartizanen van Baarlo.

 

Kaart frontverloop  Kastelenroute  Keuperheide

 

 

PeelenMaasNet.nl maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae