Nieuwsbrief PeelenMaasNet februari 2023

De weekbladen van Peel en Maas aangevuld met ontbrekende edities!! 

PeelenMaasNet heeft van de uitgevers toestemming gekregen de digitale edities van de weekbladen van Peel en Maas te publiceren. Heemkundeverenigingen Helden, De Brede en Medelo scanden en publiceerden de reeds geplaatste edities. Alle nog ontbrekende edities zijn via het gemeentearchief beschikbaar gesteld. Ook zijn er door de Heemkundevereniging Helden nog 2 ontbrekende jaargangen gescand van het “Heldens Nieuws”.

Het invoeren van de ontbrekende jaargangen met de juiste naamgeving was een heel karwei, welk geklaard is door onze ICT-ondersteuner beschikbaar gesteld door de gemeente. Hij vond de juiste software en wist de klus in een korte tijd te klaren. Dit betekent dat PeelenMaasNet nu alle jaargangen vanaf 1918 tot en met 2022 compleet en volledig doorzoekbaar aanbiedt. Een prachtige verrijking van het toch al imposante aanbod van historisch materiaal. 

Vrijwilligers gemeentearchief zijn allemaal weer aan de slag!

De vrijwilligers van het gemeentearchief die de bevolkingsregisters op PeelenMaasNet vullen zijn vanaf februari ook weer aan de slag gegaan. Daarmee is iedereen die voorheen in de oude omgeving meewerkte aan het vullen van PeelenMaasNet weer aan het werk. In eerste instantie merkt u daar nog niet veel van, maar na verloop van tijd komen de bijzondere bevolkingsregisters ook beschikbaar op PeelenMaasNet. Het betreft dan registers van dienstboden en knechten, instellingen zoals kloosters, etc. Er blijft nog werk genoeg aan de winkel.

De vrijwilligers van de gemeente Peel en Maas wensen u heel veel plezier en Informatie-schatten op PeelenMaasNet toe. 


Beugelclub HBC Helden heeft zich aangemeld als nieuwe deelnemer.

Binnenkort zullen ook mooie gegevens van de beugelclub Helden op PeelenMaasNet verschijnen. De historie begon in 1933 aan de Baarloseweg in Helden. Bij café Gabriël werd de officiële beugelvereniging opgericht. Niemand had destijds kunnen denken dat de beugelsport in het algemeen en HBC Helden in het bijzonder zo’n enorme groei zou doormaken. Na de oprichting van de vereniging is men tot 1995 blijven beugelen aan de Baarloseweg in café-zaal Houtappels.

Na veel overleg en veel werk van m.n. de leden zelf verscheen in 1995 een prachtig eigen clublokaal aan de Kloosterstraat in Helden. Een beugelhoës mede gebouwd door de eigen leden waar men als vereniging trots op mag zijn.

De nieuwe omgeving van PeelenMaasNet is voor sommige deelnemers nog onwennig. Het is spannend en niet altijd even duidelijk voor de beheerders van de organisaties hoe dat de afbeeldingen en bijbehorende gegevens in de nieuwe PeelenMaasNet-omgeving moeten worden ingevoerd De huidige deelnemers aan PeelenMaasNet worden individueel bijgepraat.

Daar zijn we ons als bestuur zeer goed van bewust. Wij gaan daarom alle deelnemers aan de beeldbank persoonlijk benaderen om samen PeelenMaasNet opnieuw te verkennen. De leden van de werkgroep digitaliseren en collecties zullen binnenkort een afspraak met u maken. Hopelijk voelt u zich daarna weer helemaal thuis op PeelenMaasnet!

 

 

Archiefportaal gemeente Peel en Maas

Hiermee is het mogelijk geworden door meer dan 10.500 archiefbestanddelen te zoeken. Van een deel van deze bestanddelen is de inhoud (de archiefstukken zelf) al gedigitaliseerd en thuis dus rechtstreeks te bekijken. Het archiefportaal is binnenkort ook beschikbaar via PeelenMaasNet.

De vier oudste archieven van de voormalige gemeenten die nu Peel en Maas vormen zijn beschreven en gepubliceerd op het archiefportaal.
De volgende collecties zijn beschreven en doorzoekbaar op het Archiefportaal:
SA1545 Archieven van de Gemeente Maasbree 1545 – 1939 (1958) met 4945 archiefbestanddelen
SA1588 Archieven van de gemeente Helden 1588 (1421) – 1939 met 2408 archiefbestanddelen
SA1798 Archieven van de gemeente Kessel 1798 – 1989 (1993) met 963 archiefbestanddelen
SA1800 Archieven van de gemeente Meijel tot 1943, 1800 – 1943 met 2237 archiefbestanddelen

Hoe werkt het?

Zie: Zoeken – Peel en Maas (deventit.net) Het resultaat:

 

 

 

 

 

 

Doe mee met PeelenMaasNet. 

Heeft u zin om mee te doen met PeelenMaasNet?

We kunnen alle hulp gebruiken om het digitaal geheugen van Peel en Maas groter en bekender te maken.
Daarom zijn we op zoek naar mensen……
• met een interesse in erfgoed
• die trots zijn op Peel en Maas
• die graag de handen uit de mouwen steken
• die kunnen werken met computers of dit willen leren
• die zorgvuldig zijn
• die goed zijn in PR
• die een website kunnen onderhouden
• die ICT- ervaring hebben

Wanneer u uzelf hierin herkent, neem dan contact met ons op via info@peelenmaasnet.nl. 

Deelnemer worden.
Heeft u een collectie met waardevol erfgoed van Peel en Maas en bent u van mening dat deze een toegevoegde waarde heeft voor het digitaal geheugen van Peel en Maas, neem dan contact met ons op via info@peelenmaasnet.nl.

Foto’s beschrijven

Op onze website worden foto’s getoond waarvan de beschrijvingen soms ontbreken of niet volledig zijn. Heeft u zin om deze vraagstukken mee op te lossen? Dit kan vanuit uit uw eigen woonkamer.

Maak op PeelenMaasNet een account aan en plaats uw opmerkingen.