LEZING OVER DE SAMENSMELTING TUSSEN KUNST, WETENSCHAP EN TECHNIEK IN PEEL EN MAAS 29 februari 2024

29 februari 2024

LEZING OVER DE SAMENSMELTING TUSSEN KUNST, WETENSCHAP EN TECHNIEK IN PEEL EN MAAS

Helden – Op dinsdag 12 maart om 19.30 uur geven kunstenaar Pavel van Houten en medeoprichter van Stogger Medical uit Panningen, Aubert Dupont gezamenlijk een lezing over het ambacht van wetenschap, techniek én kunst. Dit in het kader van de tijdelijke kunsttentoonstelling met de blaasbalg door Van Houten, waar ook het beademingsapparaat de FRD-e te zien is, afkomstig van Stogger Medical. De lezing duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur met halverwege een korte pauze en na afloop is er de mogelijkheid vragen te stellen. Inloop is vanaf 19.00 uur. Voor deze lezing hanteert het museum een vrije toegang. Van tevoren reserveren is niet nodig. Entree is gratis. Wel is het mogelijk een vrije donatie te doen. Versnaperingen zijn voor eigen rekening.

Jubileum Stogger Van Houten gaat in de lezing in op de kunst van wetenschap, over projecten waarbij hij samen heeft gewerkt met wetenschappers. Aubert Dupont, die de elektrotechniek ontwikkelde, vertelt aan de ene kant over de techniek achter het beademingsapparaat de FRD-e en aan de andere kant over de achtbaan waarin zij zaten tijdens corona. Daarnaast is het inmiddels vier jaar geleden (maart 2020) dat Stogger Medical is opgericht en dat de FRD-e op de markt kwam. De gemene deler tussen Van Houten en Dupont ligt in het feit dat zowel de kunstenaar als het bedrijf de visie hebben om waar te nemen wat er gebeurt in hun directe omgeving en daar op hun eigen manier invulling aan geven. Ze kijken allebei wat zij kunnen toevoegen aan de maatschappij vanuit hun eigen wetenschappelijke en artistieke positie.

Tentoonstelling blaasbalg

Sinds begin november is de tijdelijke tentoonstelling met de blaasbalg te zien. Van Houten maakte twee videowerken en een doek van 25 meter lang. In dit kunstwerk onderzoekt hij verschillende manieren waarop je een blaasbalg kunt ervaren: door te luisteren naar het geluid, door de wind te voelen en door beter te kijken naar de vorm en het materiaal van het object. Centraal in de expositie staat de blaasbalg, die je tevens zelf in beweging kunt brengen, en een videowerk over dit historische voorwerp. De blaasbalg werd vroeger gebruikt door een smid om het vuur op te stoken en zo ijzer te kunnen smeden. Deze middeleeuwse techniek kom je tegenwoordig nog op verschillende plekken tegen, zoals bij de voet- of handpomp voor je luchtbed en fietsband of doedelzakken.

Stogger

Ook je longen zijn tijdens het ademhalen in wezen een blaasbalg. Niet voor niets maakte het Panningse bedrijf Stogger gebruik van een blaasbalg toen zij in Coronatijd een beademingsapparaat ontwikkelden. Voor de muziek van de video vroeg Van Houten de kleuters van KC Natuurtalent uit Helden om iets te vertellen over hun ideeën bij een blaasbalg. We hopen dat bezoekers anders naar het collectiestuk gaan kijken en deze opnieuw gaan waarderen. Zo komt men ook meer te weten komen over de ambachtelijke geschiedenis van Peel en Maas.