lezing: Kastelen in het Land van Kessel

Helden – Op dinsdag 27 september organiseert Museum Peel en Maas de lezing: Kastelen in het Land van Kessel; Branding rondom een historisch ensemble?, door voorzitter Henk van Dijck. De lezing duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur, met halverwege een korte pauze. Vanaf circa 21.30 uur is de mogelijkheid vragen te stellen. Inloop is vanaf 19.30 uur. Voor deze lezing hanteert het museum een vrije inloop. U hoeft niet van tevoren te reserveren. Entree is gratis. Wel is het mogelijk een vrije donatie te doen. Versnaperingen zijn voor eigen rekening. Locatie: Zalen 5-6 in Gemeenschapscentrum Kerkeböske, Aan de Koeberg 3 in Helden.

Lezing

Henk van Dijck gaat in zijn lezing in op de positie van ons kersverse Peel en Maas, ingekaderd vanuit de historische realiteit. Hij richt zich op vragen rondom het geschiedkundige werkgebied van Museum Peel en Maas. Zoals: wat was de staatkundige situatie nadat het grote Romeinse rijk meer en meer in verval raakte (476 n.Chr.)? Waardoor komt ons Graafschap Kessel min of meer prominent naar voren? En wat betekende dat? Hoe is dat Graafschap Kessel onderdeel geworden van het Hertogdom Gelre en daarmee een belangrijk deel geworden in het Over kwartier van Gelre? Welke zaken uit die (late) Middeleeuwen zijn ons bijgebleven als mo-numentaal erfgoed? Hoe moeten/kunnen we daar op een respectvolle en verantwoorde manier mee omgaan? Voor wie is die schone taak weggelegd?

Focus

Binnen deze grote vraagstukken legt Van Dijck in zijn lezing de focus op de transitie van het Peelgebied vanuit het Romeinse Rijk naar het Heilige Roomse Rijk en hij gaat in op het oudste archiefstuk van Nederland; over de Tolverplaatsing van Echt naar Kessel. Ook komen aanwezigen meer te weten over de ontwikkeling van het graafschap Kessel naar het Land van Kessel én over de kastelen in het Land van Kessel/later het Ambt Kessel; hoe zijn deze verspreid en wat zijn bijkomende verplichtingen? Daarnaast analyseert hij het geheel als ensemble. De lezing eindigt met een visie op de geschiedkundige ‘branding’ van onze regio. Wat kan de rol van de gemeente hierin zijn? Wat is de rol van een museum? En Van Dijck gaat afsluitend in op onze nieuwe Middeleeuwen tentoonstelling.