LEZING: gevolgen van de 1ste wereldoorlog voor Peel en Maas

Op dinsdag 15 november organiseert Museum Peel en Maas een lezing over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor Limburg en Peel en Maas, door historici en reisbegeleiders Hans Koningsveld en Rolf Beeker. De lezing duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur, met halverwege een korte pauze. Inloop is vanaf 19.30 uur. Voor deze lezing hanteert het museum een vrije inloop. U hoeft niet van tevoren te reserveren. Entree is gratis. Wel is het mogelijk een vrije donatie te doen. Versnaperingen zijn voor eigen rekening.

 

Lezing

In de lezing gaan Koningsveld en Beeker allereerst in op de aanleiding en oorzaken van de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens wordt toegespitst op de sporen van de Eerste Wereldoorlog in Nederland en met name in Limburg en Peel en Maas. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn nog overblijfselen terug te vinden van deze oorlog, ondanks dat ‘wij’ destijds niet mee hebben gevochten. Zo had Nederland ook onder deze oorlog te lijden, tot op bepaalde hoogte vergelijkbaar met de huidige gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor ons in het Westen. Zo vluchtten in oktober 1914 in totaal een miljoen Belgische burgers en soldaten, met name uit Belgisch Limburg, als vluchteling naar Limburg en de rest van Nederland op een bevolking van zes miljoen Nederlanders. In Peel en Maas waren de gevolgen merkbaar van de grote smokkelroutes in de directe grensgebieden van België en Duitsland, vestigde de Belgische generaal Jules Wolters zich in 1917 in Kessel en wist het boerenbedrijf van de familie Ghielen na WOI hun vervoersbedrijf op te zetten.

 

HAKO

Hans Koningsveld en Rolf Beeker zijn beiden opgeleid als docent (geschiedenis) en de oprichters van HAKO Historische Excursies. Zij begeleiden reizen van een of meer dagen naar diverse locaties van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.