Het vrijheidssvuur de Peel 19 en 24 september in Meijel

Op maandag 19 september wordt het vrijheidsvuur voor de Peelgemeenten dit jaar bij de kasteelruïne in Deurne ontstoken. Deze plek getuigt na bijna tachtig jaar nog steeds van het oorlogsgeweld dat daar heeft plaatsgevonden. Dit vrijheidsvuur wordt vanaf de kasteelruïne als ‘een lopend vuurtje’ verspreid over alle 11 peelgemeenten in Noord-Brabant en Limburg. Dit om de herinnering levend te houden aan de zwaar bevochten bevrijding van het Peelland in het najaar van 1944.

 

Op maandagavond 19 september zal het vrijheidsvuur door Meijelse lopers opgehaald worden uit Deurne, die het vrijheidsvuur naar de Sint Nicolaaskerk in Meijel brengen. Omstreeks 22.00 uur worden de lopers daar opgewacht door kapelaan Roger Maanen.

 

Zaterdagavond 24 september brengen de Meijelse lopers omstreeks 20.30 uur in samenwerking met kapelaan Roger Maanen het vrijheidsvuur na de oogstdankviering (heilige mis) naar het Oorlogs- en Vredesmonument (’t Raodhusj / Alexanderhof) waar het vrijheidsvuur ontstoken wordt door het Dorpsoverleg Meijel.

 

Het Dorpsoverleg wil deze vrijheid graag doorgeven aan alle Meijelsen.

 

Stichting10events Meijel organiseert samen het dorpsoverleg en met medewerking van de Heere van Meijel in de vroege avonduren van 24 september de missie/het spel “slag in de schaduw”. Met “Slag in de schaduw” worden de jongeren uit Meijel mee terug genomen naar september 1944, naar het verhaal van Private David McKellar. Soldaat Private David McKellar en het ‘2nd Battalion de Gordon Highlanders’ waar hij deel van uitmaakte vochten in de Peelregio voor onze vrijheid. Deze missie “slag in de schaduw” wordt afgesloten met het ontsteken van het vrijheidsvuur.

 

Met het leggen van een bloemstukje, muziek en het voorlezen van het gedicht “Geef Vrijheid door” van Gertjan van der Kraan wordt deze tweedaagse ceremonie afgesloten.

 

Iedereen is welkom om dit mee te beleven en mag als daar er behoefte is ook een bloem(stuk) leggen.

 

Langzaam zal het vuur uitdoven, maar niet onze vrijheid.

Laat ons bewust blijven van de waarde van onze vrijheid.

 

Toch blijft het een mooi gegeven

Om de vrijheid in ons eigen leven

Niet alleen op herdenkingsdagen

Maar het hele jaar door ook uit te dragen