logo PeelenMaasNet.nl

Activiteiten in Peel en Maas

Datum

01 november 2019 t/m 17 november 2019

Tentoonstelling oorlog in de Truijenhof Meijel

Vanwege de 75-jarige herdenking aan de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog organiseert heemkundevereniging Medelo een expositie in Truijenhof aan het Tomveld 2 in Meijel. De tentoonstelling is tot en met 17 november elke zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Tevens is het boek ‘Meijel en de Tweede Wereldoorlog' gepresenteerd.

Meijel is één van de Limburgse dorpen geweest waar de Tweede Wereldoorlog de diepste sporen heeft nagelaten, zowel materieel als in menselijk opzicht. In het dorp werden honderden huizen en boerderijen beschadigd of geheel verwoest en werd onder andere ook de ‘kathedraal van de Peel’ opgeblazen. Daarnaast waren er in Meijel bijna vijftig doden te betreuren en vele tientallen gewonden. De tentoonstelling omvat honderden foto’s en ander beeldmateriaal (onder andere propaganda-affiches) over Meijel in de oorlog en objecten zoals wapens, poppen in militaire uniformen van de vijf betrokken landen en een bijzondere kachel. De materialen zijn afkomstig uit drie collecties, namelijk die van Rinus van Ottersdijk uit Vlierden, wijlen Henk Martens uit Meijel en de eigen collectie van Medelo. Daarnaast worden er enkele nog nooit vertoonde films getoond, door Engelse filmers opgenomen in de maanden van de bevrijding. In deze films worden de verwoestingen in het dorp op schrijnend harde wijze zichtbaar gemaakt.

Voor de samenstelling van het boek werden twee sporen gevolgd. Aan de ene kant bevraagden diverse Medelo-leden een kleine zestig oudere Meijelsen systematisch over hun herinneringen aan de oorlog. Het resultaat daarvan is een boeiende verzameling getuigenissen over wat evacuatie, schuilen, vluchten en vooral ‘angst’ hebben betekend voor mensen toen, maar voor sommigen ook op de dag van vandaag. Het eindresultaat is een bundeling van verhalen, herinneringen en beelden van de oorlog, door de bril van de gewone mensen die het allemaal aan den lijve hebben ondervonden. In het andere spoor belicht Medelo-lid en historicus Jos Pouls op basis van onder meer nog nooit geraadpleegde bronnen in Den Haag, enkele tot op heden ‘verzwegen’ thema’s uit de Meijelse oorlog: vormen van Meijelse collaboratie, de betekenis van de zwarte handel en het relatief menselijke optreden van de Duitse soldaten. Ook is er aandacht voor het Engelse lazaret dat eind 1944 was ingericht in het Meijelse klooster.

  

 

PeelenMaasNet.nl maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae