logo PeelenMaasNet.nl

Activiteiten in Peel en Maas

Datum

18 oktober 2019 t/m 08 maart 2021

‘Tekens van vrijheid’ Kunst en film vlak na de bevrijding

Het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam slaan de handen ineen voor een tentoonstelling rond de herdenking van 75 jaar vrijheid. In ‘Tekens van vrijheid’, te zien in het Limburgs Museum vanaf 18 oktober, tonen de musea indringende werken van kunstenaars en filmmakers van vlak na de bevrijding.

Kunstenaars

Kunstwerken van onder andere Shinkichi Tajiri, Armando, Ger Lataster, CoBrA en de Nulbeweging worden gecombineerd met de beroemde ‘Puinfilm’, een film die net na het bevrijdingsoffensief aan de Maas de verwoeste stad Venlo toont. De documentaire maakte destijds al veel indruk tijdens vertoningen in het land, en is speciaal voor ‘Tekens van vrijheid’ in een nieuwe vorm gegoten om de kijker van nu nog meer bij de geschiedenis te betrekken.

Films van jongeren

De brug met het heden wordt ook geslagen door studenten van het Heerlense Vista Collega. Zij hebben in opdracht van het Limburgs Museum drie films gemaakt over de in 1945 verworven vrijheid van Limburg en Nederland, en wat dat vandaag nog voor hen betekent.

‘Tekens van vrijheid’ neemt de bezoeker mee in een rite-de-passage van geweld en dood naar vrijheid en plezier. De tentoonstelling laat zien hoe na de oorlog angst en depressie plaats maakten voor een bijna grenzeloos optimisme.   

 

PeelenMaasNet.nl maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae