21september KOM SPEUREN NAAR UITVINDINGEN UIT JOUW HUIS IN HET MUSEUM

 

21 september 2023

KOM SPEUREN NAAR UITVINDINGEN UIT JOUW HUIS IN HET MUSEUM

Helden – Museum Peel en Maas en de Bibliotheek Maas en Peel hebben een speciale activiteit voor Kinderboekenweek en Maand van de Geschiedenis. Onze jongste bezoekers, de activiteit is gericht op kinderen van circa 8-12 jaar, krijgen een praat-en-doe-plaat waarmee ze op ontdekkingstocht door het museum gaan. Gericht op de thema’s van Kinderboekenweek en Maand van de Geschiedenis lossen jullie raadsels op, nemen deel aan kleine activiteiten, gaan met elkaar in discussie en verkennen alle ruimtes. De officieuze opening van deze gezamenlijke activiteit vindt plaats op woensdag 4 oktober om 15 uur bij Museum Peel en Maas. Tijdens deze opening hebben we een speciaal programma met een voorstelling, het zelf maken van lekkere chipjes en natuurlijk gaan jullie actief aan de slag in het museum! Meld je uiterlijk 4 oktober aan door een mailtje te sturen naar info@museumpeelenmaas.nl of l.hilkens@debibliotheekmaasenpeel.nl en geef aan met hoeveel mensen jullie langs willen komen. Entree bij de opening is gratis.

 

Praat-en-doe-plaat

Middels twaalf leuke, kleine speuropdrachten en doe-activiteiten komen jong en oud meer te weten over uitvindingen door de tijd heen en hoe het leven bij jouw thuis door de eeuwen is veranderd. Welke voorwerpen uit de Steentijd herken je nog bij jou thuis? Wat huiselijke voorzieningen hebben de Romeinen uitgevonden en hoe denk jij dat zij woonden? Nu heb je een moderne wasmachine, strijkijzer en kookplaat in huis, maar hoe zagen deze voorwerpen er vroeger uit? Voor de uitvindingen van de Ipad, de laptop en de boekdrukkunst, moest je alles schrijven met een ganzenveer. Ervaar bij ons hoe leuk (en ook een beetje moeilijk) dat is! Dat en nog veel meer, in oktober in ons museum! In oktober is het museum geopend op woensdag en zondag van 13-17 uur. Entree is voor volwassenen is 5 euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen.

 

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerende campagne ter promotie van het Nederlandse kinderboek. De jaarlijkse periode, met een duur van tien dagen, wordt georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Dit jaar is het thema: Bij mij thuis. Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!


Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand activiteiten door het hele land. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengen we in oktober geschiedenis voor het voetlicht met in 2023 het thema ‘Eureka!’. Over het belang van uitvindingen, innovatie en wetenschap.