logo PeelenMaasNet.nl

Nieuws

50 Jaar Heemkundevereniging Roerstreek Sint Odiliënberg

 Hieronder vindt u in het kort een beschrijving

van de twee grote activiteiten in ons jubileumjaar.

HISTORISCHE SCHOUWSPELEN | BELEEF DE GESCHIEDENIS VAN DE ROERSTREEK

Op zaterdag 1 en zondag 2 juli 2017 worden in St. Odiliënberg grootse demonstraties gegeven van strijdende krijgsmachten die in de voorbije 2000 jaar de Roerstreek onder hun gezag plaatsten. Op beide dagen zullen van 10.00 tot 18.00 uur deze gebeurtenissen door 250 acteurs in historische kostuums en met historische wapens worden nagespeeld.

De kampementen van Romeinen en Vikingen, van Gelderse, Bourgondische en Franse troepen, maar ook van Duitsers en geallieerden zijn vanaf het Kerkplein bereikbaar via een pontonbrug welke speciaal voor dit evenement over de Roer wordt geplaatst. Op beide dagen wordt bovendien vanaf 17.00 met verschillend materieel en vele manschappen de verovering van de Roerbrug in de Tweede Wereldoorlog nagespeeld.

Je kunt van dichtbij getuige zijn van de optredens van al deze historische troepen. Slenter door de kampementen en ervaar hoe de manschappen in oorlogstijd moesten slapen, eten en overleven. Bekijk hun oefeningen, gevechten, materieel en wapentuig. Ervaar van dichtbij hoe hard het er tijdens de verschillende charges aan toe kan gaan. Beleef de strijd van toen, het gedonder van de kanonnen. Kortom, beleef de geschiedenis van de Roerstreek!

SYMPOSIUM OVER DUURZAAM ERFGOED

analoog erfgoed in een digitale wereld

Dit symposium op 14 september 2017 wil een bijdrage leveren aan dit onderzoek. De inleiders van de diverse disciplines, te weten prof. Sander Duivestein (VU), prof. Ernst Homburg (UM) en Tom Doesborg, tevens moderator, zullen ook de groepsdiscussies leiden.

De huidige doelgroep van de meeste culturele instellingen is veelal opgeleid zonder digitale hulpmiddelen, waarbij parate kennis belangrijk gevonden werd. Toekomstige doelgroepen zijn opgegroeid met digitale hulpmiddelen en voor hen is het gebruik van de juiste zoekmachine belangrijker dan parate kennis. De schermpjes die zij gebruiken, geven die toegang tot informatie, maar ze geven ook toegang tot sociale interactie en vermaak. De implicaties van deze verandering voor het museum - wat betreft de collectie, presentatie en benadering van de doelgroep - dienen onderzocht te worden.

Hieronder vindt u in het kort een beschrijving van de twee grote activiteiten in ons jubileumjaar. Een uitgebreide beschrijving vindt u in de bijlage. De flyer en de poster vindt u eveneens als bijlage. Graag zouden we zien dat deze activiteiten onder de aandacht van uw achterban gebracht wordt, bijvoorbeeld door plaatsing op uw website of het doorsturen van deze mailing. Mocht u promotiemateriaal voor 1-2 juli wensen (flyers en/of posters), dan kunnen we dat eventueel toesturen. Onze hartelijke dank.

 

 

PeelenMaasNet.nl maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae